Autoresponder doesn't send when Zapier data populates

  • 0
  • 1
  • Question
  • Updated 3 years ago
  • Answered
  • (Edited)
Hello, 

I am gathering data via Zapier and everything seems to be working just swimmingly on that end. I have a Paypal Button that people are able to process a transaction and complete a payment. I have tested a few times and successfully see new data populating inside the emma environment. 

I have created an Auto Responder that SHOULD trigger when the Zapier data is populated into the database, If the user exists or doesn't exist they are added/updated to a GroupID and a field (Field6) is updated to say the word 'paid'. The trigger is supposed to email out when that field is updated.

The rub is that it is not. Regardless of the contact existing in the database or not before or after the test is run.

What could I be doing wrong?

Zapier is parsing a successful sale via PayPal and sending the subscriber/payer details including First and Last Name, Email Address, City, State, Country, Phone, and Zapier is adding in the Field6 Data for all instances to say the word 'paid'

I do see all of that in the Audience Manager whenever i have tested and it does update (if i go an modify the field6 it changes to 'paid' if i go spend another dollar via paypal)
Photo of raphael929

raphael929

  • 2 Posts
  • 1 Reply Like
  • confused

Posted 5 years ago

  • 0
  • 1
Photo of Marketing Geni

Marketing Geni

  • 16 Posts
  • 10 Reply Likes
Official Response
Happy Wednesday...I struggled with this initially and what I found was that in order to get an email to trigger when data is Zapped into Emma. You want to make sure of a few things.

1. Create a signup form 
2. Create your email
3. Create your Autoresponder that says "When someone signs up with the sign up form I just created send the email I just created"  now, tomorrow in a hour..whatever your time parameters are.
4. Publish your signup form only so you can see the unique numerical ID#. Copy this for use in Zapier
5. Create your Zap and make sure you paste your unique signup ID in the Signup ID field of your Zap. This is different than assigning it to a group in zapier as Emma uses the actual signup form to tie to a trigger.

It sounds like you have everything else rocking and rolling except maybe number 4 and 5 above. Good luck Champ!
Photo of raphael929

raphael929

  • 2 Posts
  • 1 Reply Like
Beautiful! I had guessed it was something simple (and this was really simple!) Excellent MG! Just tested and it works as I would have expected now!
(Edited)
Photo of Marketing Geni

Marketing Geni

  • 16 Posts
  • 10 Reply Likes
Sweet! We love the easy fixes. Have an awesome week and pay it forward...Cheers!
Photo of Esly Carvalho

Esly Carvalho

  • 17 Posts
  • 0 Reply Likes
Hello, I am having a similar problem. My Zapier is sending over the information and my list is being populated, but my autoresponder is not being triggered. I've tried the advice above and still the auto responder isn't being triggered. I've gotten in contact with Zapier and they said everything is functioning over on their end and that the issue is over here on Emma's end. I was wondering if I could get some help with this please. Thank you in advance.
Photo of Grey Stepp

Grey Stepp, Support Team Manager

  • 1700 Posts
  • 135 Reply Likes
This is an independent issue that needs it's own review, so I'm moving it to it's own Topic. 

Please reference the new conversation here: Zapier not triggering Autoresponder
(Edited)